Napoleon päris mustikatega






Olen tegelenud viimastel kuudel kõige muuga, kui küpsetamisega: Läksin kooli, veedan suve USA's, käin tööl, isiklik elu jne.. :) Tänu sellele, ei saa jooksmisega enam 5-6x nädalas tegeleda ning, kui ma sama palju kooki küpsetaks ja sööks nagu varem siis ma ei tunneks ennast tänaseks ära.. ))

Minus pole, aga see küpsetamisrõõm kuskile kadunud ning mõtlesin, et proovin seekord midagi uut - midagi keedukreemiga!
Olen hirmujutte keedukreemi kohta paljudelt kuulnud, a la kui palju vaeva ja aega võtab.
ÄRGE MURETSEGE! Ma võin kinnitada, et see on kõige lihtsam osa napoleoni juures ))

Valmistamisaeg ca 2h



Hapukoore lehttaigen:
  • 300g nisujahu
  • 125g taluvõid
  • 220g hapukoort
  • 0,5tl äädikat (30%)
  • 1tl himaalaja soola
  • 1 muna
Keedukreem:
  • 750ml piima
  • 150g suhkrut
  • 3 talumuna
  • 45g nisujahu
  • tunde järgi vaniljeekstrakti
  • 300g mustikaid

Kogused on kodu koogi küpsetamiseks.. Ca 5 kihti saad sellest kogusest.
Soovid peolaua kooki - suurenda koguseid 2x ja tuleb uhke!


Alusta taigna valmistamisest. Selleks tükelda külm või ning lisa see jahule. Mätsi omavahel enamvähem ühtlaseks lisa hapukoor, muna, sool ning äädikas*
Mätsi kuni tainas on ühtlane ja pane külmkappi vähemalt tunniks. (mida kauem, seda parem)

Kuumuta ahi 250 kraadini.
Kui tainas on ühtlustunud külmas võta see välja ja jaga viieks tükiks. Tee tükk palli kujuliseks, raputa tööpinnale jahu ning rulli tükk õhukeseks. Ideaalis võiks olla nagu paksem paber. Lõika ääred ühtlaseks (Kas ümaraks või kandiliseks) ja küpseta eraldi ahjuplaatidel ca 5-7min ühte. *

Keedukreemi valmistamiseks kuumuta omavahel piim ning 100g suhkrut, kuni piima keemiseni ning kuni segu on veidi paksenenud. Mikserda ülejäänud suhkur munadega. Lisa jahu,vanilliekstrakt ja veidi külma piima. 
Järgmiseks kalla vahustunud muna mass kuumale piimale ja kuumuta kuni segu pakseneb. *
Jahuta segu külmavannil pidevalt vispliga segades kuni saad jahtunud keedukreemi. 

Määri kreem lehttaigna lehtede vahele - keskmiste vahele lisa mustikaid.
Viimane väiksem leht purusta näppude vahel puruks ja puista koogile. Kaunista mustikatega ja jäta üleööks külma.



*Äädikas soodustab valkude paisumist ja suurendab nende elastsust.
* Ülejäänud taigna äärtest valmista viimane kõige väiksem ning küpseta kuni kerge pruunikuseni võid röstida lisaks taignale ka mandleid ja raputada mõlemale peale suhkrut. 
*Ära lase keema! Segu ei paksene vastaseljuhul piisavalt.







Kommentaarid

Populaarsed postitused